De Peerlinkbend Historie.

Een groep vrienden die elk jaar een carnavalswagen bouwden besloten na het carnaval van 1984 dat ze geen wagen meer wilde bouwen vanwege het vele werk dat hierin ging zitten. Om toch met carnaval wat te blijven doen werd het idee geboren om een Zaate Hermenie op te richten.

Deze groep vrienden had als stamcafé Café het Velderke aan de Valderstraat in Stein (LB.) en zo werd in April 1984 in dit café onder leiding van Erik Maessen, één van de vaste klanten en conservatoriumstudent trompet lichte muziek (jazz etc.), in een zaaltje van 5 bij 5 meter met 6 mannen en vrouwen, die op een enkele na nog nooit een blaasinstrument in de handen hadden gehad, de eerste repetitie gehouden. Als grap had de kastelein van café 't Velderke, Bert Peerlings, beter bekend als Bert de Peerlink, op zijn fooienpot de naam  “de Peerlink Bend” geschilderd. De leden vonden deze naam best leuk zodat de Zaate Hermenie gelijk vanaf de eerste week de naam “de Peerlink Bend” droeg. Er werd besloten het hele jaar door, met uitzondering van de schoolzomervakantie, één keer per week op de maandagavond van 20:00 tot 22:00 uur te repeteren.  

Op 12 Januari 1985 trad de Peerlink Bend (met een bezetting van inmiddels 12 personen) voor het eerst op in het openbaar tijdens het Zaate Hermeniekes treffen van de oudste Steinse Zaate Hermenie St. Ambras, toen nog gezeteld bij café 't Kempke aan de Mauritsweg in Stein.

Klik op foto voor vergroting

In snel tempo groeide de Peerlink Bend uit tot een volwaardige Zaate Hermenie, die door de leiding van Erik Maessen bekend kwam te staan als de Zaate Hermenie met zijn “eigen” jazzy sound. Het gevolg hiervan was dat de Peerlink Bend ook buiten het carnavalsseizoen vaak voor optredens werd gevraagd op buurtfeesten, tentfeesten, zittingen e.d.

Klik op de foto vergroting

Twee jaar na de oprichting maakte de Peerlink Bend een hoogtepunt mee toen ze gevraagd werd om op 23 Januari 1986 samen met de Steinder Garde en de Steinder Bök een optreden te verzorgen in Veronica's Nederland Muziekland dat uiteraard in heel Nederland op TV werd uitgezonden.

Klik op de foto vergroting

Inmiddels kondigde zich halverwege 1986 een probleem aan, de repetitieruimte bij café 't Velderke werd te klein voor de inmiddels 14 koppen tellende Peerlink Bend zodat uitgekeken moest worden naar een nieuwe repetitieruimte.

Klik op de foto vergroting

Die nieuwe repetitieruimte werd gevonden in een café aan de haven in Stein, namelijk de zaal van café “Bie Sjange” beter bekent als “Bie Hub van Sjange”. Een zaal waar de meeste ouders van de Peerlink Bend leden vroeger nog hadden gedanst. De Peerlink Bend groeide gestaag zowel in kwaliteit van muziek als in ledenaantal zodat na een jaar repeteren bij Hub van Sjange de Peerlink Bend inmiddels 18 spelende leden telde.   Jammer genoeg moest Erik Maessen zijn dirigentschap neerleggen in verband met zijn studie maar hij bleef wel alle arrangementen voor de Peerlink Bend schrijven. Het dirigentschap werd overgenomen door Peerlink Bend lid en latere schoonbroer van  Erik Maessen: Jack Gelissen.

Klik op de foto vergroting

Nu de Peerlink Bend dus een “eigen” zaal ter beschikking had werd het idee geboren om zelf ook een Zaate Hermeniekes treffen te organiseren waarna op Zaterdag 14 Februari 1987 het eerste Peerlink Bend Zaate Hermeniekes treffen werd gehouden met 6 optredende gast Zaate Hermeniekes.

Klik op de foto vergroting

Dit Zaate Hermeniekes treffen zou uitgroeien tot één van de grootste en gezelligste Zaate Hermeniekes treffes van deze regio met als hoogtepunt het treffen van 1994 met maar liefst 16 deelnemende Zaate Hermeniekes zowel uit binnen- en buitenland.

Klik op de foto vergroting

Ondanks de groei van de Peerlink Bend bleef het toch vooral een vriendengroep die altijd het motto had, en nog heeft, dat de sjpas en de lol ten alle tijde voorop moeten staan en dat bij een Zaate Hermenie onvermijdelijk de nodige hoeveelheid bier hoort zodat er ook geregeld in enigszins benevelde toestand opgetreden werd.

Klik op de foto vergroting

Ook werden er buiten het muziek maken om tal van activiteiten georganiseerd zoals kampeerweekendjes, barbecueweekenden, autotoertochten, fietstochten, gezamenlijk uit eten, excursies naar de wijnfeesten etc. etc. Tal van deze activiteiten staan ook nu nog jaarlijks op het programma

Klik op de foto vergroting

Maar nu weer even terug naar 1995 toen het 11-jarig bestaan van de Peerlink Bend in zicht kwam en er nagedacht moest worden over een manier om dit op gepaste wijze te vieren. Een neef van één van de Peerlink Bend leden had pas een muziekstudio “Studio A” opgericht waardoor het idee werd geboren om ter ere van het 11-jarig bestaan een cd op te nemen voor het Steinse publiek.  En zo werd de eerste Steinse carnavals cd geboren, een cd van de Peerlink Bend aangevuld met het bekende Steinder zangersduo “de Steinder Muppets” met drie medleys van Peerlink Bend nummers aangevuld met nummers uit de Steinder revue en Steinder carnavalsliedjes. Deze cd werd een enorm succes, ze was binnen twee weken geheel uitverkocht en zelfs nu na vijf jaar hoor je ze tijdens het carnaval nog geregeld in de Steinse cafés.

Klik op de foto vergroting

Op 18 Januari 1997 werd het 11e en tevens laatste Peerlink Bend treffen georganiseerd. Doordat de eigenaar van café “Bie Sjange” de zaal behorende bij het café verkocht, was de Peerlink Bend genoodzaakt te stoppen met het organiseren van “hun” treffen en moest er ook weer een nieuwe repetitieruimte gezocht worden.

Klik op de foto vergroting

Deze repetitieruimte vonden ze op de zolder van het net opnieuw geopende café “de Vos” op een steenworp afstand van de vorige repetitieruimte waar, op 12 Mei 1997, de eerste “Vos repetitie” werd gehouden. Echter na een jaar repeteren bleek het dak van die bewuste zolder niet bestand tegen het geweld van de Peerlink Bend, ook stutten mochten niet meer baten met als gevolg dat er weer naar een nieuwe repetitieruimte moest worden uitgekeken.

Zo kwamen ze terecht op hun huidige locatie, het zaaltje bij café “Thei de Bekker” gelegen aan het Wilhelminaplein 18 ook weer op een steenworp afstand van het vorige repetitielokaal in de kern van Oud Stein.

In dit zaaltje word ook nu nog elke Maandagavond van 20:00 tot 22:00 uur gerepeteerd met momenteel een 17 mannen en vrouwen sterke bezetting, uiteraard wordt er na 22:00 uur onder het genot van de nodige potjes bier in het café nog verder “gerepeteerd” maar dan zonder instrumenten.

Klik op de foto vergroting

Inmiddels is De Peerlink Bend een niet meer weg te denken vereniging binnen het Steinder vastelaovendsgebeuren met ons inmiddels meer dan 33 jarig bestaan hebben we al zo'n 513 optredens verzorgd in Nederland, België en Duitsland.

(last update: 06-02-2023).